nekedOlvasnivaló

Mit jelent a belső béke, és hogyan tudod elérni?

A belső béke a legértékesebb dolog, amelyet valaha is megteremthetünk önmagunkban.  Senki nem adhat számunkra belső békét, ugyanakkor csak a saját gondolataink rabolhatják el tőlünk.

A belső béke végső útja: ez az, amit tudnod kell, hogy boldogan élhess.

De vajon mi a belső béke 9 alapköve? Hogyan definiálnánk a belső békét?

Gerald G. Jampolsky azt mondja:

“A belső béke nem azonos a fegyelmezett viselkedéssel. Viselkedésünk mindig követi a lelki békét, ahogy a hullámok járnak a hajó nyomában. Ha minden cselekedetünknek egyetlen célja a béke, mindig tudni fogjuk, mi a teendőnk, mert csak azt kell tennünk, ami békénket óvja és elmélyíti.”

1. Elengedés

Ha valamihez vagy valakihez túlságosan ragaszkodunk, akkor átadjuk az irányítást.

Ez viszont nem ad biztonságot számunka, mert függünk valakitől. Halálunk után sem az emberi kapcsolatainkat, sem vagyontárgyainkat nem vihetjük magunkkal. Ezért, ha nyugalmat szeretnénk, ne ragaszkodjunk túlságosan semmihez.

2. Gondosan válogasd meg, hogyan töltöd el az idődet

Ha szeretjük a híreket nézni vagy olvasni, és minden nap órákat töltünk újságolvasással, akkor az értelmünk nyugtalanná válhat a világban látott negatív események láttán. Az igaz, hogy megpróbálhatunk távol maradni ettől a negatívitástól. Azonban, a gyakorlatban,  akkor tudunk könnyebben fejlődni, ha nem  töltünk el órákat azon, hogy a világ problémáin kérődzünk. Ha van egy szabad 15 perced, ne ülj le automatikusan és kapcsold be a TV-t, vagy szörfözz az interneten. Használd ki a lehetőséget arra, hogy csendben légy, vagy legalább csinálj valami pozítivat! A probléma az, hogy az értelem bizonytalannak kezdi érezni magát, amint nincs semmi amivel lefoglalhatná magát. Azonban, ha valóban el tudjuk érni, hogy egy tiszta és csendes értelmünk legyen, akkor megtapasztalhatjük a valódi boldogság és belső béke állapotát.

3. Optimizmus

Bármilyen dolog is történik velünk az életben, attól lesz pozitív vagy negatív, ahogy mi rátekintünk. Ha félünk valamilyen eseménytől, vagy mondjuk a főnökünktől, akkor ennek a félelemnek a rezgésére fog ő is “reagálni” és valóban olyan dolgot fog tenni, amivel igazolhatjuk magunknak, hogy félelmetes.

De ha optimistán tekintünk a jövőbe, az eseményekre, akkor ezzel “megelőlegezzük” a pozitív eseményeket életünkben.

4. Humor

A legtöbb esetben, még ha valami szerencsétlen dolog is történik velünk; pl. magunkra borítjuk a kávét és egész nap abban a foltos ruhában kell jönni-menni, “kinevethetjük” az egészet.

Azzal, ha sírunk, úgyis ugyanúgy ott marad a paca, mintha nevetünk. Ezért jobb, ha nem mérgezzük magunkat a keserűség magjaival. Inkább nevess egy nagyot, majd jó sztori lesz belőle a barátaidnál… 🙂

5. A pillanat megélése

Nekünk “nyugati” embereknek a pillanat megélése nagyon nehéz. Mindig rohanunk, mindig pörgünk ezerrel, és “nincs időnk” arra, ami igazán lényeges. Mert a nagy rohanásban nem látjuk meg a trolin a kisfiút, aki sír, mert nem tudja melyik megállónál kell leszállnia.

De mi ilyenkor legtöbbször a kütyüinket nyomkodjuk. Vagy az idős nénit, aki mellettünk áll, és le szeretne ülni…. De az a pillanat is elszáll, amikor a gyerekünk ballag, és nekünk éppen akkor van egy roppant fontos hívásunk, amit fel kell venni….

6. Megbocsátás

Megbocsátani nem könnyű. De még nehezebb azt a sérelmet magunkkal hurcolni, amit például egy szerettünk rosszul megfogalmazott véleménye miatt sértésnek vettünk és nem tudtunk megbocsátani neki ezért. A meg nembocsátás olyan, mint egy szálka egy tigris talpában.

Eleinte nem fáj túlságosan, de az idő múlásával begyullad, egyre mélyebb és gennyesebb seb lesz rajta, és nem bír kipiszkálni a fogával.

Nekünk sem szégyen, ha segítséget kérünk: mert az is lehet, hogy félórás beszélgetés más színben láttatja velünk a dolgot és sikerül a gennyes sebet meggyógyítani.

7.  A gondolatok irányítása

A gondolatok határozzák meg az értelmünk állapotát. Ha folyamatosan negatív és romboló gondolatokat ápolunk, akkor a belső béke mindig egy távoli kiáltás marad. Minden áron, távol kell tartanunk magunktól a negatív gondolatok rohanó láncolatát. Ez gyakorlatot igényel. Nem tudjuk elérni a gondolatok irányítását egyetlen éjszaka alatt. Azonban, mindig emlékeznünk kell arra, hogy mi döntünk arról, hogy milyen gondolatot követünk, vagy milyen gondolatot utasítunk el. Soha ne érezd azt, hogy a gondolataid gyámoltalan áldozata vagy!

8. Kerüld el mások kritizálását!

Ha belső békét szeretnénk, azt kell éreznünk, hogy a belső békénk mások jólététől függ. Ha közömbösek maradunk mások érzései iránt, akkor lehetetlenné válik számunkra, hogy belső békét teremtsünk magunk számára. Amit kiadunk magunkból, az visszatér hozzánk. Ha egy békés hozzáállást ajánlasz fel a többi embernek, akkor ezt kaphatjuk vissza cserébe is.

9. Légy önzetlenül aktív!

A belső béke nem azt jelenti, hogy egy remete életét kell éljük. A belső békét a dinamikus cselekvés közepette is megtapasztalhatjuk. Azonban a cselekedetünknek önzetlennek kell lennie. Amikor másokat szolgálunk, elfeledjük az én érzésünket, és amikor elfeledjük korlátozott énünket, akkor érhetjük el a belső békét.

Üdvözlettel:

Bellatrix

loading...