Olvasnivaló

Ma meggyújtjuk a második gyertyát, de tudod-e mit jelent?

Ma meggyújthatjuk a második gyertyát az adventi koszorún

Sokan csak egy szép karácsonyi szokást látnak az adventi koszorú készítésében, és valójában nincsenek tisztában az adventi gyertyák jelentésével.

Az adventi koszorú második gyertyája a reményt jelképezi, méghozzá a remény érzését a Messiás eljöveteléről. Az ígéret szerint a Messiás eljő és reményt hoz a világnak.

A második gyertya a zsidó nép szimbóluma, akiknek Isten megígérte, hogy tőlük származik majd a Messiás, az emberiség reménye. Ezáltal lett a remény szimbóluma a második gyertya.

A második gyertya arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának, majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten Fiát, Jézust.

Advent jelentése: eljövetel. A latin „adventus Domini” vagyis az „Úr eljövetele” kifejezésből ered. Advent a Karácsonyt, azaz Jézus születésének napját (december 25.) megelőző negyedik vasárnappal kezdődik. Ez a nap három időszak kezdetét jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét, ami Vízkeresztig tart (január 6.) és az adventi időszak kezdetét. Advent utolsó napján (december 24.) a sötétség beálltával fokozódik a várakozás, ami másnap az eljövetellel teljesedik be.

A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le

loading...