Olvasnivaló

Meg lehet gyógyítani a lelki sebeket – egyszerűbb, mint gondolnád

Az életünk során számtalan lelki sebet szereztünk a környezetünkkel, a többi emberrel való összeütközéseink során. Ezek a belső sebek a múltunk részét képezik és a legtöbb esetben tudattalanok.
Meg lehet-e gyógyítani ezeket a lelki sebeket és ez hogyan lehetséges?
.
Ezeket a belső sebeket egy öt lépésből álló folyamat segítségével gyógyíthatjuk meg.
1.lépés. Megértés –

Ebben a gyógyulási folyamatban ez a lépés a legfontosabb, mert a megértés adja a valódi változás alapját.

2. lépés. Felelősségvállalás-
Amikor haragra gerjedünk valami miatt, akkor úgy gondoljuk, hogy a harag hozzánk tartozik, az egónk részét képezi. Ekkor megpróbálunk valami mentséget találni a haragos viselkedésünkre. Legtöbbször azzal magyarázzuk azt, hogy az adott személy viselkedése váltotta ki belőlünk a haragot, vagy az adott szituációban ez volt a megfelelő viselkedés. Ezzel azonban elhárítjuk magunkról a felelősséget és a környezetünkben keresünk egy bűnbakot, akit okolhatunk a számunkra is elfogadhatatlan viselkedésünkért.
3. lépés. Átélés –
A lelki sebek begyógyításához éberré kell tehát válnunk, fel kell ismernünk azokat a viselkedésmintákat, amelyek belső sebekből eredhetnek és fel kell vállalnunk értük a felelősséget.
4. lépés. Visszatérés –
Ha teljes egészében átéltük a szomorúság, boldogtalanság, féltékenység vagy a harag érzését, akkor próbáljunk meg vissza menni a múltba, próbáljuk megtalálni az adott érzésnek a gyökerét, azt a belső sebet, amelyből az táplálkozik.
5. lépés. Gyógyulás –
Amikor tudatosan visszamegyünk a múltba és éberen megnézzünk egy belső sebet, akkor ez az éberség, ez a tudatosság gyógyító erővé válik. A belső seb azért gyógyul meg, mert a tudatlanságban keletkezett, az éberségünk hiánya miatt.
Áldás!

loading...