Olvasnivaló

Honnan jönnek az álmok?

Minden ember álmodik, de a legtöbben elfelejtik, hogy mit. Vannak, akik azt állítják: sohasem álmodnak. Pedig igen, csak nem emlékeznek rá.

Általában reggelre az álmok szertefoszlanak, a legtöbb álmunk sorsa a feledés. Részleteket tudunk felidézni, hiányosan, érthetetlen történésekkel, kusza érzésekkel, gyakran csak arra emlékezünk, hogy kellemes vagy kellemetlen élményt jelentett-e az álmunk.

Több nézőpont ütközik, alapvetően a tudományos és az egyéb szemléletek. A tudomány szerint az előző nap feldolgozása, a tudatalatti és az agy a kulcs.

A tudomány a kísérletekre támaszkodik. A kísérletek, akárhonnan nézem, tapasztalatok és attól függnek, mi a tudós kérdése, és milyen kísérleti körülményeket teremt, így bármennyire is objektív a tudományos kísérlet, mégis rejthet emberi hibákat. Nem véletlen, hogy cáfolhatóak.

De mi a helyzet a visszatérő álmokkal?

A minduntalan ismétlődő álmok fölöttébb nyomasztóak tudnak lenni. Ha megismerjük a visszatérő álmok jelentését, változtathatunk azon az élethelyzeten, amely a visszatérő álmok okozója, s akkor a kellemetlen visszatérő álmok is eltűnnek. A visszatérő álmok az élet bármely szakaszában előfordulhatnak és hosszú éveken át fennmaradhatnak. Általánosságban szólva a visszatérő álom visszatérő problémát jelez, különösen akkor, ha érzelmileg erősen színezett és az álmodó felriad, mihelyt a cselekmény a tetőpontja felé közelít. Ezek az álmok mindig kapcsolatban állnak valami fel nem ismert, tudattalan lelki bonyodalommal.

Van, amit hiába akarsz a megszokott módon érzékelni.
Ahogy ma látod a világot, az csecsemő- és kisgyermekkorodban alakult ki.  Megtanultad így látni, és most a képet szemlélve gondban vagy.
Pedig ez is a valóság – csak másképp.
Ugyanez a helyzet áll elő, amikor álmaiddal szembesülsz. Álmaid logikája is megérthető – de csak akkor, ha másképp szemléled azokat, mint az éber pillanataidat. Ha érteni akarod, mi zajlik benned minden éjjel, tanuld meg másképp szemlélni belső képeidet!

A legőszintébb válasz erre az, hogy mind a mai napig nem ismerjük az álmok pontos szerepét.

Üdvözlettel:

Bellatrix

loading...