Olvasnivaló

Szerződés az Univerzummal, avagy ki mint vet úgy arat

Bizonyára nincs olyan ember, aki élete során nem szembesült volna a kérdéssel: „hogy miért történik ez velem”. Gyakran mély sóhajtás közben kilélegezzük magunkból a változtathatatlannak tűnő verdiktumot: „ez a sorsom…”

A sorsszerűség kérdése gyakran megfogalmazódik olyan élethelyzetekbe, ahol látszólag számunkra érthetetlen, véletlenszerű események esnek egybe és mozdítják el sorsunk kerekét.

A létforgatag vagy sorskerék szanszkritul SAMSARA folyamatosan forogva az élet és újjászületés ciklusait jelképezi. Samsara, az az út, amelyet minden léleknek meg kell tennie, hogy elérjen a végső Önvalóhoz.

És bizony ez az út tele van kihívásokkal és kalandokkal. Ezen az utazáson a test csak egy eszköz a lélek számára, idővel, elhasználódik, elporlik, de a lélek halhatatlanságából adódóan egy újabb testbe bújva és egy újabb életet választva fejlődik ezen az úton.

A Tibeti Halottaskönyv és a Bhagavad Gita-India Szent Könyve is részletesen ismerteti a reinkarnáció alapelveit, de a Kereszténység és Iszlámvallás is tesz utalást az újjászületésre, habár hivatalosan a reinkarnációt nem fogadják el.
Az Univerzum egyik alaptörvénye egy spirituális ok okozati törvény, a KARMA törvénye. Ez a vallási filozófiai fogalom arra utal, hogy bármilyen fizikai vagy spirituális történésnek elkerülhetetlen módon van egy következménye. Önmagában a karma törvénye nem jó vagy rossz és valójában nem tévesztendő össze a kereszténység által generált bűn fogalmával. Egyszerű és ésszerű törvény, amely azt mondja: ”Ki mint vet úgy arat…”

Nem kell ehhez keleti filozófia, sem spirituális beavatottság, hozzuk mi is magunkkal őseink egyszerű bölcsessége által is. Már ők is tudták, hogy a cselekedeteknek, legyen az pozitív vagy negatív annak bizony következményei vannak. Napjainkban a tudomány fejlődésével a metafizika kimutatta, hogy gondolataink és érzéseink reverberációs körökként jutnak vissza hozzánk.

Az emberek nem egy előre meghatározott forgatókönyv szerint élik meg sorsukat. Az Univerzum egy jó szülőhöz hasonlóan megadja a választás jogát a SZABAD AKARAT által. A karma megteremti a lehetőséget, hogy miből választhatunk, de a választás a Szabad akarat érvényesítése által minket illet. Ezáltal a karma nem egy vak bűnhődés vagy bosszú törvénye, hanem megadja a lehetőséget arra is hogy hibázzunk és tanuljunk saját tévedésinkből, akár egy bölcs nagyapa aki türelemmel figyeli lépteinket. A pozitív választások (szeretet, elfogadás, megbocsájtás, remény, feltétel nélküli segítség), ellensúlyozza a negatív karmát. Spirituális fejlődésre nap mint nap lehetőséget kapunk, ezen pozitív választások által.

Ily módon lelkünk sorsa a döntéseink következménye. És visszatérve a nyitógondolathoz, amikor ismét feltesszük a kérdést miért történik ez velem, akkor talán nyugodtabban és bölcsebben értékelhetjük át döntéseinket megértve azt, hogy sorsunk nem egy verdiktum és az Univerzummal kötött szerződés akár gyümölcsöző is lehet.

loading...